Lubimy nowe smaki, to pyszna odmiana od standardowego ketchupu i musztardy. ;)
5 min
Składniki:
1 kostka sera feta
1 duży jogurt grecki
sok z połowy cytryny
1 duży pęczek bazylii
1 pęczek szczypiorku
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
Sos feta - do grillowanych mięs i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fetę miksujemy z jogurtem greckim oraz sokiem z cytryny.
Dodajemy starte ząbki czosnku, drobno posiekaną bazylię oraz szczypiorek i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy pieprzem.
Podajemy schłodzony, świetnie się komponuje zarówno z pieczoną karkówką jak i papryką. ;) Nadmiar sosu można przechowywać w szklanym słoiczku około 2 - 3 dni w lodówce.
Porady
Zamiast bazylii można użyć dowolne inne, ulubione zioło np. oregano.
Komentarze