Sos feta - do grillowanych mięs i warzyw

4.5 (170 ocen)

  • 5 min

Lubimy nowe smaki, to pyszna odmiana od standardowego ketchupu i musztardy. ;)

  • 5 min

Składniki:

  • 1 kostka sera feta
    1 duży jogurt grecki
    sok z połowy cytryny
    1 duży pęczek bazylii
    1 pęczek szczypiorku
    4 ząbki czosnku
    2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Sosy Ser

Sos feta - do grillowanych mięs i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fetę miksujemy z jogurtem greckim oraz sokiem z cytryny.
    Dodajemy starte ząbki czosnku, drobno posiekaną bazylię oraz szczypiorek i dokładnie mieszamy.

    Doprawiamy pieprzem.

    Podajemy schłodzony, świetnie się komponuje zarówno z pieczoną karkówką jak i papryką. ;) Nadmiar sosu można przechowywać w szklanym słoiczku około 2 - 3 dni w lodówce.

Porady

Zamiast bazylii można użyć dowolne inne, ulubione zioło np. oregano.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Sery Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować