Sos drobiowo- grzybowy do kopytek i nie tylko

0 (0 ocen)

  • 25 min

Sos dla urozmaicenia smakoszy kopytek.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
    0,5 kg pieczarek
    1 cebula biała,
    3 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki curry
    1 szczypta rozmarynu,
    pieprz czarny mielony do smaku,
    1 /2 łyżeczki Kucharka
    4 listki bazylii świeżej,
    2 łyżki śmietany,
    2 łyżki mąki pszennej,
    500 ml wody,
    125 ml wody

Sos drobiowo- grzybowy do kopytek i nie tylko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę

    Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki.

    Cebule drobno siekamy , a następnie szklimy na oleju
  • 2. Dodajemy mięso, opruszamy je dokładnie curry i chwilę smażymy.

    Dodajemy pieczarki i dusimy razem z mięsem do ich miękkości.

    Dolewamy następnie około 500 ml wody. Gotujemy.
  • 3. Zagęszczamy sos mąką rozrobioną ze śmietaną i 1/2 szklanką wody.

    Dodajemy Kucharka, doprawiamy pieprzem i dorzucamy porwane listki bazylii.

    Gotujemy jeszcze około 5 - 10 minut.

    Gotowym sosem polewamy np. kopytka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy