Sos do spaghetti bolonese

4.5 (156 ocen)

  • 45 min

Inna wersja sosu

  • 45 min

Składniki:

  • • Puszka pomidorów krojonych
    • ½ litra soku pomidorowego lub przecieru
    • 250 g mięsa mielonego
    • Cebula duża
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 papryka
    • ½ kilo pieczarek
    • Kilka suszonych grzybów
    • ½ puszki kukurydzy
    • ½ kostki bulionowej rozpuszczonej w ¼ szklanki wody
    • Sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, ostra
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos do spaghetti bolonese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby wrzucamy do szklanki, zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie siekamy cebulę, paprykę, pieczarki i czosnek. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy mięso, podsmażamy aż przestanie być surowe. Następnie dodajemy paprykę oraz pieczarki. Wszystko podsmażamy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i sok pomidorowy, kukurydzę – mieszamy dokładnie. Teraz kolej na grzyby wraz z wywarem. I na koniec czosnek i przyprawy. Całość mieszamy , przykrywamy i czekamy 15 minut aż warzywa zmiękną.
    Można polewać makaron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować