Sos do makaronu z batatami i boczkiem

4.5 (147 ocen)

Słodko – ostry sos zarówno do makaronu jak i ryżu. Słodkie bataty przenikają się ze smakiem ostrej czerwonej papryki. Idealny do słoików, ponieważ stanowi szybki obiad.

Składniki:

  • 1 batat
    1 marchew
    200 g pieczarek
    1 czerwona papryka
    3 cebule
    200 g boczku wędzonego
    350-400 ml bulionu
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
    1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw np. Vegeta
    Sól
    Pieprz
    Olej do podsmażenia
    200 g makaronu ryżowego lub ryżu
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Sos do makaronu z batatami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, paprykę w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dokładamy pieczarki i paprykę. Podsmażamy około 10 minut. Bataty obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Warzywa dokładamy do garnka. Całość podlewamy bulionem z koncentratem pomidorowym. Dokładamy pokrojony boczek, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, warzywną przyprawą do potraw, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem. Gorący sos możemy przełożyć do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem. Po wystudzeniu trzymamy w lodówce.

Porady

Gdy chcemy, aby stały dłużej lub przechowywać je poza lodówką należy je jeszcze zapasteryzować ok. 15 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować