Sos czosnkowy z suszona cebulką

0 (0 ocen)

  • 10 min

Dodatek suszonej cebulki nie tylko nadaje mu ciekawy, charakterystyczny smak ale też poprawia konsystencję, gdyż cebulka pęczniejąc zagęszcza sos.

  • 10 min

Składniki:

  • 200g jogurtu greckiego lub naturalnego
    1 łyżeczka cebuli suszonej
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka musztardy
    koperek (świeży lub suszony)
    sól ziołowa i pieprz (do smaku)

Sos czosnkowy z suszona cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki przełożyć jogurt, następnie dodać suszoną cebulkę, koperek,musztardę i wszystko dokładnie wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę (można go również zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki do warzyw) i dodać do reszty składników. Sos odłożyć do lodówki na ok. 30 min, tak by suszona cebulka napęczniała. Po tym czasie doprawić całość solą ziołową i pieprzem. Dodatkowo można użyć też odrobinę przyprawy do sosu Tzatziki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy