Sos czosnkowy (jogurtowy)

0 (0 ocen)

  • 5 min

To idealny dodatek do różnego rodzaju mięs, np. gyros, shoarma, grillowana karkówka

  • 5 min

Składniki:

  • 400g gęstego jogurtu naturalnego
    pół zielonego ogórka
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    koperek

Sos czosnkowy (jogurtowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę. Następnie wymieszać wszystkie składniki z jogurtem, dodać pokrojony koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Smacznego!

Porady

Aby sos miał bardziej wyrazisty smak, można jogurt zastąpić śmietaną oraz dodać 2 łyżki majonezu i kilka kropel soku z cytryny. W tej wersji nie dodajemy ogórka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy