Sos czosnkowy

0 (0 ocen)

  • 10 min

Idealny dodatek do dań z grilla czy pizzy.

  • 10 min

Składniki:

  • 3-4 ząbki czosnku
    250 ml śmietany 18%
    2 łyżki majonezu
    sól do smaku
    posiekany koperek

Sos czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek należy obrać, rozgnieść, a następnie drobniutko posiekać. Posiekany zetrzeć na desce nożem razem z niewielkim dodatkiem soli. Śmietanę wymieszać z majonezem, dodać czosnek. Doprawić solą do smaku, jeśli to konieczne.
    Posiekany koperek dodać do już gotowego sosu. Najlepszy smak osiągniemy, kiedy sos się przegryzie, dlatego dobrze przygotować go kilka godzin przed podaniem.

Porady

Świeże natki świetnie komponują się z tym sosem. Można dodawać swoje ulubione i uzyskać całkiem inny, ciekawy smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy