SOS CYGAŃSKI

4.5 (149 ocen)

Wyrazisty sos do mięsa

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    2 szklanki wywaru z pieczonego kurczaka
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    2 cebule
    4 ogórki konserwowe
    1 łyżka papryki słodkiej
    1 łyżka papryki ostrej
    4 łyżki mąki
    masło
    Woda
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos cygański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-020u6m3 1. WYKONANIE :
    Tłuszcz który zostaje po pieczeniu kurczaka lub kaczki zawsze zostawiam i mrożę potem wyjmuje i mam idealną bazę na sosy. Wiec w garnku podgrzewam tłuszcz. Paprykę myjemy i usuwamy gniazda kroimy w kostkę lub paski , cebulę obieram i kroję w drobną kostkę ogórka tak samo .
    Na maśle podsmażam cebulę następne paprykę i dokładam ogórka pokrojonego w kostkę , po podsmażeniu dodaje wszystko do tłuszczu . mieszamy i dokładamy po łyżce papryki słodkiej i ostrej . robimy za klepkę z wody i mąki i wlewamy do sosu szybko mieszając by nie powstały grudki .
    Podajemy z np. pieczenią rzymską . Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ogórek Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować