Sos chrzanowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Aksamitny i kremowy sos wzbogaci smak wielu potraw.Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu.Świetnie pasuje do pieczonych mięs,dziczyzny,jaj na twardo,pieczeni czy też ozora.W wersji na zimno dobrze komponuje się z rybami i wędlinami.Jest również obowiązkowym dodatkiem na wielkanocnym stole.

Składniki:

  • 250 ml bulionu warzywnego
    200 ml mleka *
    2 łyżki masła
    1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki chrzanu **
    szczypta cukru
    pieprz biały
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dodatki

Sos chrzanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć rózgi kuchennej. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, chrzan i mleko. Sos powinien być gładki, kremowy, o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Sos doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy do smaku przyprawami.
    * można zastąpić śmietaną, jednak wersja z mlekiem jest znacznie lżejsza
    ** jeśli lubicie mocne, zdecydowane smaki, możecie dodać więcej chrzanu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować