Sos borowikowo-porowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sos grzybowy pachnący ziołami, z małym dodatkiem wina

  • 40 min

Składniki:

  • 300 g borowików,
    1 duży por (jasna część),
    2 ząbki czosnku,
    50 ml białego wina,
    1/3 szklanki słodkiej śmietanki,
    sól,
    pieprz,
    świeży tymianek

Sos borowikowo-porowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby i por oczyścić, opłukać i pokroić. Czosnek obrać. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim por i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolać wino i chwilę smażyć. Dorzucić grzyby, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć około 15 minut. Śmietankę rozrobić z niewielką ilością odebranego sosu – wlać na patelnię i zagotować. Na koniec dodać świeży tymianek.

Komentarze

Podobne przepisy