Sos boloński

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zdrowy i pyszny

  • 40 min

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego (chuda szynka, indyk lub wołowe)
    oliwa
    puszka pomidorów lub karton przecieru pomidorowego
    pół cebuli
    1 ząbek czosnku
    marchew, pietruszka, kawałeczek pora, pasek selera
    pół kieliszka czerwonego wytrwanego wina
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    cukier, sól, pieprz, oregano
    1 łyżeczka masła
    parmezan

Sos boloński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek i pora posiekaj drobno. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy dodaj czosnek i resztę warzyw i duś ok 5 min. Później dodaj mięso. Kiedy mięso zbrązowieje dodaj wino. Po 5 min dodaj pomidory i troszkę wody. Duś ok 20 min. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz. Sos powinien mieć gęstą ale nie wodnistą konsystencję. Pod sam koniec duszenia dodaj łyżeczkę masła i oregano.

    Podawaj z ciemnym makaronem i parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy