Sos bolognese z makaronem z warzyw

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Chyba każdy z nas przynajmniej raz jadł sos bolognese, a raczej bardziej popularne spaghetti bolognese. Pyszny gorący mięsny sos z dodatkiem warzyw, podawany najczęściej z makaronem. Dziś postanowiłam przygotować lżejszą wersję tego dania, zamiast zwykłego makaronu przygotuje makaron z warzyw

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na sos bolognese:
    ◦300 g wołowiny
    ◦200 g wieprzowiny
    ◦2 cebule
    ◦1 cukinia
    ◦1 marchewka
    ◦2 pomidory
    ◦1 puszka pomidorów
    ◦3 ząbki czosnku
    ◦3 liście laurowe
    ◦4-5 ziarna ziela angielskiego
    ◦natka pietruszki
    ◦2 łyżki suszonego oregano
    ◦2-3 łyżki oliwy
    ◦100 ml czerwonego wytrawnego wina
    ◦sól
    ◦pieprz

    Składniki na makaron z warzyw:
    ◦2 cukinie
    ◦2 marchewki
    ◦1 biała część pora
    ◦sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos boloński

Sos bolognese z makaronem z warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos bolognese z makaronem z warzyw 1. Przygotowanie sosu bolognese:

    Mięso wołowe i wieprzowe bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę tak samo cebulę i cukinię. W garnku lub na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut po czym dodajemy marchewkę. Jak warzywa już zmiękną dodajemy cukinie, a następnie mięso. Przesmażamy kilka minut często mieszając i wlewamy czerwone wino. Gdy wino trochę odparuje i się zredukuje, dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę świeże pomidory i pomidory z puszki. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz suszone oregano, zmniejszamy ogień i gotujemy/dusimy pod przykryciem minimum 2 godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Sos bolognese najlepiej smakuje następnego dnia!
  • Sos bolognese z makaronem z warzyw 2. Przygotowanie makaronu z warzyw:

    Marchewkę obieramy. Cukinię i marchewkę kroimy w bardzo cienkie paseczki – najlepiej użyć do tego nożyka/obieraczki do warzyw. Pora przecinamy wzdłuż na pół (jeśli jest gruby możemy przekroić jeszcze raz na pół). Pokrojone warzywa blanszujemy kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy.
    Na talerzu z warzyw układamy „gniazdko”, polewamy sosem bolognese, posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować