Sos bolognese

0 (0 ocen)

  • 15 min

Sos ten jest zbliżony do tradycyjnego sosu bolognese z Włoch. Mięso jest pyszne, mięciutkie i pomidorowe. Polecam.

  • 15 min

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy extra vergine
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łodygi selera naciowego
    1 marchewka
    500 g mielonego mięsa wołowego (lub wołowo-wieprzowego)
    1 szklanka białego wina wytrawnego
    140 g (4 łyżki) koncentratu pomidorowego
    1 szklanka gorącego bulionu wołowego
    1 puszka (400 g) pomidorów pelati lub passaty pomidorowej
    sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
    1/2 łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Spaghetti

Sos bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie, w większym garnku, zeszklić na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnej tarce marchewkę. Obsmażyć, następnie przesunąć warzywa na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i dokładnie obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszać z warzywami i przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa.
    Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, dodać koncentrat pomidorowy uprzednio rozprowadzony w 3 łyżkach gorącego bulionu, dokładnie wymieszać. Wlać resztę gorącego bulionu, zagotować, dodać passatę pomidorową lub zmiksowane pomidory pelati z puszki. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 2 godziny, aż woda odparuje i dzięki temu mięso zrobi się odpowiednio miękkie a sos esencjonalny. Od czasu do czasu zamieszać. Podawać z makaronem, najlepiej tagliatelle.

Porady

Tradycyjne bolognese to sos typowo mięsny, gdzie przecier pomidorowy stanowi tylko bazę do jego rozrzedzenia a sekret jego dobrego smaku tkwi w długim gotowaniu mielonych mięs na małym ogniu i częstym mieszaniu drewnianą łyżką. Rodowity Bolończyk woli sos ten zjeść z tagliatelle czy upiec przełożone nim i polane sosem beszamelowym lasagne, albo okrasić tortellini.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować