Sos ancubens

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Ten sos podaję z kawałkami kurczaka i ryżem

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
    1,5 kg cukinii
    1 kg papryki
    1 kg cebuli
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    0,5 szklanki octu
    ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i gałka muszkatałowa do smaku

Sos ancubens - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory przecieramy przez sitko i robimy przecier. pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Lekko solimy i odstawiamy na 3 godziny.
  • 2. Warzywa odciskamy i wrzucamy do przecieru pomidorowego. Dodajemy cukier, olej i ocet oraz pozostałe przyprawy.
  • 3. Całość gotujemy 30 min. Następnie wkładamy do słoików i odwracamy do góry dnem lub pasteryzujemy 10 min.

Porady

Kurczaka doprawiam delikatem do mięs i szczypta imbiru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy