Sos Aioli

0 (0 ocen)

  • 30 min

inspiracją był program o kuchni francuskiej

  • 30 min

Składniki:

  • 1 ziemniak ugotowany w mundurku
    2 rozgniecione ząbki czosnku
    3 ugotowane żółtka
    1 łyżeczka curry
    150 ml majonezu
    sól i pieprz
    100-120 ml oliwy
    limonka

Sos aioli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos aioli 1. Obrać ziemniaka ugotowanego w mundurku, wrzucić do malaksera. Dodać ząbki czosnku i ugotowane żółtka. Następnie dosypać curry. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładką masę, wlewając stopniowo 100 ml oliwy, do otrzymania właściwej konsystencji, następnie dodać majonez i dokładnie wymieszać. Można dodać nieco soku z limonki. Przełóż gotowy sos do miski.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy