Sorbet z mango i kiwi aromatyzowany miętą

4.5 (149 ocen)

Jeśli nie macie maszynki do robienia lodów i dbacie o figurę polecam zdrowe sorbety.Mój sorbet z mango był dodatkowo aromatyzowany miętą afrykańską z mojego ogródka.

Składniki:

  • Składniki:
    2 dojrzałe mango
    2 kiwi
    sok z połowy cytryny
    kilka listków świeżej mięty (u mnie afrykańska ale może być pieprzowa)

    ok 200 ml wody
    50-60 g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Sorbety

Sorbet z mango i kiwi aromatyzowany miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sorbet z mango i kiwi aromatyzowany miętą 1. Potrzebujemy 2 części owoców na jedną część syropu. Proporcja jest taka: 4:2:1, gdzie mamy odpowiednio owoce, wodę i cukier. Do tego sok z połówki cytryny. Można składniki dać na oko, ale pamiętajmy, że więcej ma być owoców niż wody. I próbujmy poziom słodkości.
    Wodę, cukier i sok z cytryny gotujemy przez kilka minut, aż zredukuje się o 1/4. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie obieramy mango i kiwi kroimy w drobniejsze kawałki i miksujemy wraz miętą na mus.
  • Sorbet z mango i kiwi aromatyzowany miętą 2. Zmiksowane owoce mieszamy z syropem. Teraz próbujemy poziom słodkości. Jeśli jest za słodkie dolewamy sok z cytryny. Gotowy sorbet wlewamy plastikowego naczynia i wstawiamy do zamrażarki. Należy go mieszać co jakiś czas łyżką, żeby się napowietrzył i nie zrobił zbitą bryłą lodu. Jeśli po zmrożeniu jest zbyt twardy ponownie go miksujemy. Po zmiksowaniu można go jeszcze na 15 minut wstawić do zamrażarki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi Mango Melon Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować