Jeśli nie macie maszynki do robienia lodów i dbacie o figurę polecam zdrowe sorbety.Mój sorbet z mango był dodatkowo aromatyzowany miętą afrykańską z mojego ogródka.
Składniki:
Składniki:
2 dojrzałe mango
2 kiwi
sok z połowy cytryny
kilka listków świeżej mięty (u mnie afrykańska ale może być pieprzowa)
Sorbet z mango i kiwi aromatyzowany miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Potrzebujemy 2 części owoców na jedną część syropu. Proporcja jest taka: 4:2:1, gdzie mamy odpowiednio owoce, wodę i cukier. Do tego sok z połówki cytryny. Można składniki dać na oko, ale pamiętajmy, że więcej ma być owoców niż wody. I próbujmy poziom słodkości.
Wodę, cukier i sok z cytryny gotujemy przez kilka minut, aż zredukuje się o 1/4. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie obieramy mango i kiwi kroimy w drobniejsze kawałki i miksujemy wraz miętą na mus.
2.Zmiksowane owoce mieszamy z syropem. Teraz próbujemy poziom słodkości. Jeśli jest za słodkie dolewamy sok z cytryny. Gotowy sorbet wlewamy plastikowego naczynia i wstawiamy do zamrażarki. Należy go mieszać co jakiś czas łyżką, żeby się napowietrzył i nie zrobił zbitą bryłą lodu. Jeśli po zmrożeniu jest zbyt twardy ponownie go miksujemy. Po zmiksowaniu można go jeszcze na 15 minut wstawić do zamrażarki.
Komentarze