Sorbet truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lody sorbetowe to najprostszy sposób na przemycenie owoców naszym dzieciom. Są smaczne i możemy je łatwo i szybko przygotować.

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g truskawek
    ok. 3 łyżki cukru
    kwasek cytrynowy lub sok z cytryny

Sorbet truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce dokładnie płuczemy, usuwamy szypułki. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy lub sok z cytryny. Ilość uzależniona jest od kwasowości owoców i naszych upodobań. Masę przelewamy do specjalnych pojemników i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dobrze zamrożone lody ciężko jest wyjąć, dlatego wstawiamy całość na chwilę do gorącej wody. Delikatnie wyjmujemy sorbet.

Porady

Zwykły cukier możemy zastąpić brązowym lub innym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy