Sorbet truskawkowo-porzeczkowy z miętą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny orzeźwiający sorbet z truskawek i czarnej porzeczki z nutą miętową na nadchodzące ciepłe dni znakomity,najlepszy jaki jadłam!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 20 dag truskawek
    15 dag czarnej porzeczki
    15 dag cukru pudru
    1 cytryna
    1 pęczek świeżej mięty
    150 ml wody

Sorbet truskawkowo-porzeczkowy z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed mrożeniem 1. Truskawki obrać z szypułek umyć osuszyć i zmrozić w zamrażalniku,tak samo czarną porzeczkę-można użyć mrożonych owoców. Wodę zagotować z pudrem do gotującej wrzucić świeżą umytą miętę i zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego wystygnięcia,po czym miętę wyjąć i wycisnąć. Zmrożone owoce zmiksować z wyciśniętym sokiem z jednej cytryny wlać wodę miętową i zmiksować wszystko blenderem.Przelać całość do plastikowego pojemniczka i włożyć na co najmniej 3 godziny do zamrażarki.Podawaj ozdobione gałązkami świeżej mięty i świeżych owoców. Pycha!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy