Sorbet szczawiowo-cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo orzeźwiający sorbet.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pęczki młodego szczawiu
    2 cytryny
    1,5 szklanki wody
    1,5 cukru

Sorbet szczawiowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę gotujemy z cukrem kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Tak otrzymany syrop cukrowy studzimy.
    Szczaw myjemy i wyciskamy z niego sok za pomocą wyciskarki do soków. Do soku ze szczawiu dodajemy sok wyciśnięty z dwóch cytryn, oraz ostudzony syrop cukrowy (opcjonalnie można dodać troszkę zielonego barwnika spożywczego dla podkręcenia koloru). Wszystko mieszamy, przelewamy do pojemnika i odstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.

Komentarze

Podobne przepisy