Sorbet miodowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo dobry pomysł na deser, smaczne i mało pracochłonne.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 jajko
    - 4 żółtka
    - 10dag miodu
    - 300 ml gęstej śmietany (kremówka 36%)

Sorbet miodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyłożyć małe miseczki (lub jak kto woli dużą formę) folią kuchenną.
  • 2. Utrzeć na parze jajko i żółtka z miodem, zdjąć z ognia, gdy masa będzie kremowa i miała gęstą konsystencję. Przestudzić.
  • 3. Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z masą miodową.
  • 4. Napełnić foremki i przykryć zwisającą folią. Włożyć do zamrażalnika na co najmniej 4 godz. (Najlepsze są na drugi dzień!).
  • 5. Kolejno wyłożyć z foremek na talerzyk i wg uznania można polać advocatem lub miodem. Można również przed podaniem posypać kokosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy