Sorbet malinowy z sokiem z pomarańczy

0 (0 ocen)

Trzeba chwilkę mu poświęcić, ale warto. Moje dzieci go uwielbiają (co mnie bardzo cieszy) i czekają na niego cały rok.

Składniki:

  • - 0,5 kg malin,
    - 3/4 szklanki brązowego cukru ewentualnie 2/3 szkl. białego ( ilość cukru zależy od słodyczy malin)
    - szklanka wody,
    - sok z jednej pomarańczy,
    - 3 białka z jajek
    - sok z plasterka cytryny

Sorbet malinowy z sokiem z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny wrzucić do blendera i zmiksować. Przetrzeć przez gęste sito. Cukier i wodę podgrzewać razem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Lekko wystudzić, dodać do malin razem z sokiem pomarańczowym i sokiem z cytryny. Kiedy masa całkowicie wystygnie wstawić ją do zamrażarki. na kilka godzin. Białka ubić na sztywno. Do schłodzonego sorbetu (po kilku godzinach powinien być już półpłynny) dodawać łyżce piany i delikatnie mieszać. Ponownie włożyć do zamrażarki na kilka godzin.

Porady

Jeśli pianę dodamy za wcześnie i masa malinowa będzie zbyt rzadka, to piana będzie się unosić tylko na powierzchni sorbetu,a przecier malinowy będzie na dole.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy