Sorbet limonkowo-cytrynowy z chili

0 (0 ocen)

Orzeźwiający sorbet z limonek i cytryn z dodatkiem chili i czekolady. Ale uwaga, bo oprócz orzeźwienia doznamy również pikantnego smaku papryczki!

Składniki:

  • 2 limonki
    2 cytryny
    1/2 małej papryczki chili (można pominąć)
    750 ml wody
    30 dag cukru
    2 kostki czekolady
    skórka z pomarańczy

Sorbet limonkowo-cytrynowy z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryczkę chili umyć, przekroić wzdłuż i usunąć gniazdo nasienne. Drobno pokroić.

    Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, dodać chili oraz sok i skórkę z wyparzonych cytryn i limonek. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru.

    Kolejno zwiększyć płomień i gotować 5 minut od momentu wrzenia. Płyn wystudzić w temperaturze pokojowej. Następnie włożyć do zamrażarki na 1-2 godz.

    Po upływie tego czasu sorbet przemieszać w maszynce do lodów albo za pomocą blendera. Włożyć ponownie do zamrażarki i mieszać co 1 godz. do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

    W między czasie dodać pokrojoną drobno czekoladę. Sorbet najlepiej zostawić na noc, tak aby dobrze stężał. Podawać ze startą skórką z pomarańczy.

Porady

Takiego sorbetu z chili nie zje się dużo na raz, więc można pominąć chili i cieszyć się do woli jego limonkowo - cytrynowym smakiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy