Sorbet cytrynowy

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sorbet cytrynowy to wspaniałe orzeźwienie na gorące dni...

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cytryna: 12 sztuk
    - cukier: 40 dekagramów

Sorbet cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 12 cytryn- sparzyć, dobrze wyszorować, z dwóch zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach.

    Cytryny przeciąć na pół na 2/3 wysokości. Odciąć kawałeczek dołu- aby owoc można było postawić. Wydrążyć (ja użyłam po prostu wyciskarki do owoców). Włożyć do zamrażarki.

    2 szklanki wody zagotować z 40 dag cukru, musi się dobrze rozpuścić. Wystudzić.

    Zmiksować sok z cytryn, wodę i skórkę. Wlać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Od czasu do czasu wyciągnąć i zmiksować grudkowatą masę.

    Sorbet nałożyć do cytrynowych miseczek, przykryć czapeczkami i wstawić jeszcze na 10 min. do zamrażarki. Oczywiście można podawać również w zwykłych szklankach lub małych salaterkach :)


    Smacznego życzy oliwek:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy