Sorbet cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.12 cytryn- sparzyć, dobrze wyszorować, z dwóch zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Cytryny przeciąć na pół na 2/3 wysokości. Odciąć kawałeczek dołu- aby owoc można było postawić. Wydrążyć (ja użyłam po prostu wyciskarki do owoców). Włożyć do zamrażarki.
2 szklanki wody zagotować z 40 dag cukru, musi się dobrze rozpuścić. Wystudzić.
Zmiksować sok z cytryn, wodę i skórkę. Wlać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Od czasu do czasu wyciągnąć i zmiksować grudkowatą masę.
Sorbet nałożyć do cytrynowych miseczek, przykryć czapeczkami i wstawić jeszcze na 10 min. do zamrażarki. Oczywiście można podawać również w zwykłych szklankach lub małych salaterkach :)
Komentarze