Sorbet bazyliowy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zaskakujący sorbet:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bazylia świeże duże listki: 30 sztuk
    - białka: 4 sztuki
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - cukier: 4 łyżki
    - woda: 0.5 litra

Sorbet bazyliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zmiksować z bazylią, sokiem i cukrem. Białka ubić na sztywną pianę. Wszystko delikatnie wymieszać w plastikowym pojemniku i wstawić na godzinę do zamrażarki. 15 min. przed końcem sprawdzić, czy deser nie robi się zbyt twardy.

    Jeżeli chcemy, aby sorbet był bardziej wytrawny, można dodać szczyptę soli i kilka kropli sosu Worcestershire.

    Autorką przepisu jest Tessa Capponi- Borawska.

    Smacznego życzy oliwek:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy