Pyszny i orzeźwiający deser na upalne dni, ale nie tylko. Świetna alternatywa dla lodów.
Niezwykle prosty i szalenie smaczny!
10 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
300 g dojrzałego ananasa (waga po oczyszczeniu)
50 g bardzo dojrzałych słodkich truskawek,
sok wyciśnięty z ½ cytryny,
1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie, może być też cukier czy miód )
w wersji dla dorosłych 2 kieliszki ulubionego likieru ( u mnie kokosowy)
listki do dekoracji,
Sorbet ananasowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki oczyścić, ubyć.
Ananasa obrać, wyciąć czarne oczka, przekroić na ćwiartki i usunąć twardy rdzeń. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze razem z truskawkami sokiem wyciśniętym z ½ cytryny.
Jeśli lubimy słodsze to dosładzamy według uznania ( jeśli dosładzamy ksylitolem to najlepiej rozpuścić go w odrobinie ciepłej wody.)
Przelać całość do dużego pojemnika ( u mnie litrowy po lodach) i włożyć do zamrażalnika. Schładzać przynajmniej 5-6 godzin. Mniej więcej co godzinę przemieszać widelcem ( lub zmiksować blenderem) , a w ostatniej godzinie nawet częściej. Mieszanie jest bardzo ważne, zapobiega powstawaniu dużych kryształków lodu. Sorbet musi być zmrożony, ale nie może zamarznąć na kamień, więc czas mrożenia trzeba dostosować do mocy naszej zamrażarki.
Przed podaniem wyjąć sorbet i poczekać kilkanaście minut, aż nieco się odmrozi i będzie można swobodnie go nakładać. Wyłożyć do pucharków, udekorować listkami świeżej mięty. Smacznego !
Komentarze