Solony karmel

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

idealny połączenie smaku słodkiego karmelu i soli morskiej, idealny dodatek do deserów, lodów, ciast

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 4 łyżki białego cukru,
    - 1/4 szklanki wody,
    - 8 łyżek śmietany 30%,
    - 2 łyżki masła,
    - około 1/3 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej, zmielonej w młynku (do smaku).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sosy

Solony karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka/na patelnię wsypujemy cukier, rozprowadzamy go równomiernie po całym dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu bez mieszania do czasu, aż cukier się rozpuści się i zacznie brązowieć. Gdy osiągnie brązowy kolor, wlewamy wodę (uwaga: może pryskać!). Energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy przez minutę, następnie wlewamy śmietankę. Możemy ją lekko podgrzać, aby nie utworzyły się nam grudki. Gotujemy ok. 4-5 minut na umiarkowanym ogniu, następnie dodajemy masło oraz sól (do smaku). Mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy z ognia i przelewamy do słoika/miseczki. Sos gęstnieje, ale wystarczy go podgrzewać w mikrofali i nabiera ponownie lejącą konsystencję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sól Sola Słony karmel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.46 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik z solonym karmelem

4.46 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik solony karmel

anamarisworld Sernik solony karmel 2 godz.

To może cię zainteresować