Sola w serowej panierce

0 (0 ocen)

Sola jest jedną z moich ulubionych ryb.Ma delikatne białe mięso. W chrupiącej serowej panierce smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 0,5 kg. filetów z Soli
    200g.wyrazistego sera żółtego w kawałku
    1 szklanka bułki tartej
    2 jajka
    4 łyżki mleka
    sól , pieprz
    olej do smażenia

Sola w serowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę umyć , osuszyć, jeśli mrożona uprzednio rozmrozić w mleku.
    Filety oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
  • 2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach , wymieszać z bułką tartą.
    Jajka roztrzepać z mlekiem.
  • 3. Każdy kawałek ryby maczać najpierw w jajkach a następnie dokładnie obtoczyć w serowej panierce.
  • 4. Na patelni rozgrzać olej , smażyć filety na rumiano z obu stron.
    Usmażone filety odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
  • 5. Podawać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy