Sola w fasolowej "sieci" z cukiniowo - ziemniaczanym puree

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wymyśliłam ten obiad dla męża, który uwielbia ryby w każdej postaci, mając w lodówce tylko 4 składniki. Zachwyt męża i smak potrawy przewyższył jednak moje oczekiwania. Polecam to danie jako miłą odmianę tradycyjnego piątkowego obiadu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 duże lub 4 mniejsze filety z soli (mogą być mrożone)
    30 dag żółtej fasolki szparagowej
    6 ziemniaków
    pół zielonej cukinii
    2 ząbki czosnku
    mleko
    mąka
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Sola w fasolowej "sieci" z cukiniowo - ziemniaczanym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przynajmniej na godzinę przed smażeniem ryby, namoczyć filety w mleku.
  • 2. Umytą cukinię pokroić w kostkę i gotować razem z ziemniakami oraz ząbkami czosnku do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzić, przepuścić przez praskę i dodać do smaku odrobinę mleka.
  • 3. Obraną i umytą fasolkę gotować na parze przez 20 minut.
  • 4. Wyjąć filety z mleka. Lekko wycisnąć, przyprawić solą i pieprzem. Obtoczoną w mące rybę usmażyć na złoty kolor. Gorącą solę kładziemy na ułożonej w kształcie sieci fasolce szparagowej i podajemy z przygotowanym puree.

Porady

Cukinię warto nie obierać ze skórki, bo dzięki temu puree będzie prezentować się znacznie ciekawiej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy