Sól selerowa

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sól z dodatkiem młodego selera korzeniowego to wspaniały dodatek do zup i sosów.

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg grubej soli morskiej
    3 młode selery
    młoda pietruszka z natką
    młoda marchewka
    zmielony kapelusz suszonego prawdziwka
    2 łyżeczki kurkumy

Sól selerowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy, ścieramy na drobnym oczku. Natkę drobno siekamy. Sól mieszamy ze startymi warzywami, natką, zmielonym prawdziwkiem i kurkumą. Rozkładamy cienką warstwę na pergaminie i suszymy na słońcu lub w piecyku w 50-60°C przy lekko uchylonych drzwiczkach przez około 5-6 godzin.
    Gotową sól przekładamy do szczelnie zamykanych słoików. Używamy do sosów i zup. Część soli możemy przesypać do młynków do mielenia przypraw i używać do kanapek i sałatek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy