Sól morska z chili, szczypiorkiem i papryką ramiro

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowa sól z kawałkami papryki chili, szczypiorku i słodkiej papryczki chili. Warzywa suszą zasypane gruboziarnistą solą morską, dzięki czemu w prosty sposób uzyskujemy domową aromatyczną mieszankę przypraw.

  • 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g gruboziarnistej soli morskiej
    papryczka chili
    pęczek szczypiorku
    papryka ramiro

Sól morska z chili, szczypiorkiem i papryką ramiro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczypiorek drobno siekamy, chili kroimy w plasterki, paprykę ramiro w drobną kostkę. Warzywa mieszamy z solą. Przesypujemy na pergamin układamy na kratce. W lecie można suszyć po prostu w mieszkaniu przez 2-3 dni, a w zimie ustawiamy na kaloryferze. Gdy warzywa ususzą się w soli, przesypujemy do słoiczków, a część do młynka na sól. Używamy do kanapek, zup, sałatek, sosów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy