Sok z marchewki i jabłek

4.48 (192 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

zdrowy i bez konserwantów a przede wszystkim pyszniutki. Polecam zwłaszcza dla dzieci

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg marchewki
    1,5 kg jabłek np. Delicjusz
    1,5 litra wody+ 6łyżek cukru
    1 kg cukru+ 8 litrów wody
    30 gram kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sok

Sok z marchewki i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sok z marchewki i jabłek 1. Marchew i obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki i przełożyć do rondla.
    Wlać 1,5 litra wody i wsypać 6 łyżek cukru.
    Gotować 2 godziny, czasami mieszając.
    Na końcu zmiksować na papkę.
    Oddzielnie zagotować 8 litrów wody wsypując do niej 1 kg cukru i kwasek cytrynowy. Zagotować i dodać pulpę owocowo- warzywną. Kto lubi bardziej słodki sok, to dodać troszkę więcej cukru. Pod swój smak.
    Zagotować i przelać do butelek lub słoików. Pasteryzować 20 minut. Tak, jak prawdziwy sok, na dnie będzie osad owocowo-warzywny.

    Z tej porcji otrzymałam 7 butelek poj. 0,75 litra i 8 słoików 1 - litrowych soku

Porady

sok warto przecedzić przez sitko a gęsty miąższ który pozostanie włożyć do słoiczka i zapasteryzować oddzielnie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować