Sok z malin na zimę

4.5 (150 ocen)

Zawsze robię bardzo duży zapas soku malinowego na zimę, jest doskonałym dodatkiem do herbaty. Jest bardzo dobry na przeziębienie,działa rozgrzewająco.Idealny na jesienno-zimowe dni.

Składniki:

  • 3 kilogramy malin

    3 kilogramy cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Syropy Sok

Sok z malin na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny nie myjąc przekładamy do dużego słoika, przesypując je cukrem, warstwa malin, warstwa cukru itd. do wykończenia cukru i malin. Słoiki przykrywamy gazą, odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień, aż maliny puszczą sok a cukier się całkowicie rozpuści. Po tym czasie sok zlewamy przecedzając przez sitko, przelewamy do garnka, zagotowujemy. Przelewamy do umytych i wyparzonych butelek lub słoików. Pasteryzujemy 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować