sok z gotowanej marchewki

4.49 (177 ocen)

  • 40 min

Pyszny, gęsty sok w smaku przypomina trochę popularnego "Kubusia".

  • 40 min

Składniki:

  • Proporcje na około litr soku:
    około pół kg marchewki
    około pół litra soku jabłkowego, u mnie domowy z sokowirówki
    szklana soku z pomarańczy, u mnie domowy z sokowirówki
    miód lub cukier do smaku,
    cytryna opcjonalnie
    mały banan,
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Sok z gotowanej marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy na kawałki. Gotujemy na parze, aż będzie zupełnie miękka około 20-30 minut. Przekładamy do malaksera wlewamy pół szklanki soku i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy banana i znów miksujemy. Stopniowo dolewamy resztę soku pomarańczowego i sok jabłkowy. Doprawiamy do smaku miodem i ewentualnie cytryną. Jeśli sok jest zbyt gęsty dodajemy więcej soku lub wody. Po przygotowaniu przechowujemy w lodówce.

Porady

Sok jabłkowy i pomarańczowy możemy zastąpić dowolnymi sokami, wedle naszego smaku i gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować