Pyszny, gęsty sok w smaku przypomina trochę popularnego "Kubusia".
40 min
Składniki:
Proporcje na około litr soku:
około pół kg marchewki
około pół litra soku jabłkowego, u mnie domowy z sokowirówki
szklana soku z pomarańczy, u mnie domowy z sokowirówki
miód lub cukier do smaku,
cytryna opcjonalnie
mały banan,
Sok z gotowanej marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy na kawałki. Gotujemy na parze, aż będzie zupełnie miękka około 20-30 minut. Przekładamy do malaksera wlewamy pół szklanki soku i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy banana i znów miksujemy. Stopniowo dolewamy resztę soku pomarańczowego i sok jabłkowy. Doprawiamy do smaku miodem i ewentualnie cytryną. Jeśli sok jest zbyt gęsty dodajemy więcej soku lub wody. Po przygotowaniu przechowujemy w lodówce.
Porady
Sok jabłkowy i pomarańczowy możemy zastąpić dowolnymi sokami, wedle naszego smaku i gustu.
Komentarze