Sok z czarnego bzu

4.98 (193 ocen)

Co roku robię taki sok na przeziębienie dla mojej rodzinki

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
    2 szkl wody
    na litr soku 0,5 kg cukru
    sok z cytryny - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.98 (193 ocen)

Zobacz również:

Napoje Sok

Sok z czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czarny bez obrać z szypułek, opłukać, przełożyć do garnka, gotować na wolnym ogniu do popękania owoców.
  • 2. Następnie zdjąc garnek z ognia, przecedzić sok przez sito.
  • 3. Do gorącego soku wsypać cukier, dodać sok z cytryny, mieszając doprowadzić do zagotowania.
  • 4. Przelać sok do wyparzonych butelek, zakręcić , pasteryzować przez 15 minut.

Porady

Do przygotowania soku z czarnego bzu, bierzemy tylko dojrzałe owoce. Nie należy jeść surowych owoców, sok najlepszy na przeziębienie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować