Sok z aronii

4.5 (152 ocen)

Z dodatkiem soku malinowego i cytryny. Doskonały na zimę. Bardzo esencjonalny i aromatyczny.

Składniki:


  • 1 kg aronii

    ok 1/2 kg cukru

    1 szklanka soku malinowego
    1 cytryna

    1,5 litra wody
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sok

Sok z aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aronie myjemy.

    Przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem wody, gotujemy około 30 min.
  • 2. Wystawiamy i lekko studzimy, przekładamy owoce do blendera i miksujemy chwilkę (ale nie rozdrabniamy całkowicie).

    Przekładamy na sito wyłożone gazą i przecedzamy.
  • 3. Sok odciśnięty odkładamy na bok, a odciśnięte owoce znowu przekładamy do garnka zalewamy 1/2 litra wody i gotujemy 10 min. Wystawiamy i studzimy.

    Przekładamy na sito i przecedzamy. Uzyskany sok łączymy ze wcześniej otrzymanym sokiem, dodajemy cukier, sok malinowy i sok z 1 cytryny- zagotowujemy mieszając, aby cukier się rozpuścił.
  • 4. Gorący sok przelewamy do butelek i natychmiast zakręcamy. Odstawiamy do wystygnięcia i wynosimy do piwnicy.

Porady

Użyłam soku malinowego którego robiłam na zimę: 1 kg malin ok. 1/2 kg cukru Maliny myjemy, obsuszamy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na parę godzin, aż puszczą sok. Przekładamy do garnka i zagotowujemy. Przecedzamy przez gęste sitko, aby pozbyć się drobnych pestek. Gorące przelewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (jak piekarnik nagrzeje się wyłączamy) i tam zostawiamy, aż słoiki przestygną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować