Sok z aroni mieszany

5 (155 ocen)

  • 336 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Dostałam od sąsiada aronię i postanowiłam zrobić mój pierwszy sok. Przez dwa tygodnie aronię mroziłam w zamrażalniku. Dla zabicia cierpkości smaku dodałam jabłka, śliwki i mirabelki.

  • 336 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 5 kg aronii
    1 kg mirabelek
    1 kg jabłek antonówek
    1/2 kg śliwek węgierek
    cukier według upodobań
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Sok

Sok z aroni mieszany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aronię zerwaną mocno dojrzałą umyłam i zamroziłam na okres dwóch tygodni. Owoce aronii mają cierpki smak i dobrze jest je przemrozić. Do sokownika parowego wrzuciłam aronię, dodałam, śliwki węgierki bez pestek, mirabelki, jabłka pokrojone, i parowałam około 1,5 godziny. Nie dodawałam cukru, ale oczywiście można dodać według upodobań. Sok wlewam gorący bezpośrednio do słoików i zakręcam. Nie pasteryzuje już.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Mirabelki Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować