Sok wieloowocowy

5 (194 ocen)

Owoców jeszcze wiele nie mam, ale udało się pozbierać po odrobinie malin, czarnych porzeczek i agrestu dzięki czemu zrobiłam taki pyszny soczek.

Składniki:

  • Na ok 4l soku:

    2,5l agrestu
    2,5l malin
    2,5l czarnej porzeczki
    2 kg cukru
    skórka otarta z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Sok

Sok wieloowocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Uzbierane owoce przepłukujemy pod bieżącą wodą. W sokowniku umieszczamy naprzemiennie owoce np. maliny- odrobina cukru- porzeczki- cukier- agrest- cukier- skórka z cytryny- maliny- cukier- agrest- cukier- porzeczka- cukier. Całość stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy. Gdy na spodzie sokownika uzbiera się więcej soku przelewamy do wyparzonych butelek i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem aż do ostudzenia.

Porady

Do soku można dodać każde sezonowe owoce. Sok można dodatkowo spasteryzować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Maliny Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować