Sok i przecier pomidorowy z pikantną nutą

0 (0 ocen)

Pomidory zawierają dużo witaminy dlatego warto robić z nich przetwory. Pyszny sok do picia lub przecier idealny do zup i sosów. Ja robię to dla moich szkrabów i męża, którzy uwielbiają dania z pomidorami.

Składniki:

  • Ok. 3 kg dojrzałych mięsistych pomidorów,
    1 łyżeczka cukru,
    1 łyżeczki soli morskiej,
    2 ząbki czosnku,
    ½ łyżeczki papryki ostrej ( ja dałam peperoncino),
    1 łyżeczka bazylii,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sok i przecier pomidorowy z pikantną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć,wykroić twarde środki,pokroić na kawałki i włożyć do dużego garnka .
    Dodać posiekany czosnek. Gotować do aż pomidory całkowicie się rozgotują, następnie zmiksować i przetrzeć przez sito( jeśli chcemy mieć bez pestek)ponownie zagotować,dodać sól,cukier, paprykę i bazylię, gotować na małym ogniu ok 2-3 godziny ( do uzyskania odpowiedniej konsystencji soku lub przecieru),co jakiś czas mieszając. Na koniec można jeszcze doprawić według uznania. Rozlać do buteleczek lub słoików, zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować