Pomidory zawierają dużo witaminy dlatego warto robić z nich przetwory. Pyszny sok do picia lub przecier idealny do zup i sosów. Ja robię to dla moich szkrabów i męża, którzy uwielbiają dania z pomidorami.
Składniki:
Ok. 3 kg dojrzałych mięsistych pomidorów,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczki soli morskiej,
2 ząbki czosnku,
½ łyżeczki papryki ostrej ( ja dałam peperoncino),
1 łyżeczka bazylii,
Sok i przecier pomidorowy z pikantną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć,wykroić twarde środki,pokroić na kawałki i włożyć do dużego garnka .
Dodać posiekany czosnek. Gotować do aż pomidory całkowicie się rozgotują, następnie zmiksować i przetrzeć przez sito( jeśli chcemy mieć bez pestek)ponownie zagotować,dodać sól,cukier, paprykę i bazylię, gotować na małym ogniu ok 2-3 godziny ( do uzyskania odpowiedniej konsystencji soku lub przecieru),co jakiś czas mieszając. Na koniec można jeszcze doprawić według uznania. Rozlać do buteleczek lub słoików, zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.
Komentarze