Sojusz polsko-indyjski, czyli warzywa z serem panir i pikantnymi chlebkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Kalafior to magiczne warzywo, które smakuje zarówno z bułką tartą jak i w towarzystwie innych składników. To delikatne warzywo doskonale komponuje się z indyjskimi przyprawami, własnoręcznie robionym serem z kolendrą i czosnkiem oraz chlebkami naan z garam masalą. Polecam sojusz polsko-indyjski!

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI DANIA
    5 łyżek masła,
    1 łyżka oleju,
    150g sera panir, pokrojonego w kostkę,
    1 cebula, pokrojona,
    1 ząbek czosnku, posiekany,
    2-cm kawałek imbiru, pokrojony w drobną kostkę,
    1 łyżeczka garam masala,
    ½ łyżeczki kurkumy,
    ½ łyżeczki chilli (w proszku lub płatkach),
    1 szklanka groszku (świeżego lub mrożonego),
    ½ małego kalafiora, podzielonego w małe różyczki,
    200g pomidorów całych w soku pomidorowym (1/2 puszki),
    ½ szklanki wywaru z warzyw,
    sól, pieprz,
    2 łyżki kolendry, posiekanej,
    5 łyżek jogurtu naturalnego, gęstego,
    szczypta cukru,
    2 łyżki soku z cytryny,

    SER PANIR: (DO PRZYGOTOWANIA DZIEŃ WCZEŚNIEJ)
    2,5 litra mleka pasteryzowanego, tłustego,
    5 łyżek soku z cytryny,

    CHLEBKI DO WYBORU:

    PIKANTNY CHLEBEK Z PRZYPRAWAMI
    ½ łyżeczki suszonych drożdży,
    około 1 szklanki ciepłej wody,
    500 g mąki pszennej,
    1 łyżeczka soli,
    ½ szklanki masła, rozpuszczonego i ostudzonego + kilka łyżek do posmarowania pieczywa,
    garam masala.

    CHLEBKI NAAN:
    2 łyżeczki świeżych drożdży,
    2 łyżeczki cukru,
    2/3 szklanki ciepłej wody,
    1 ½ szklanki mąki pszennej,
    1 łyżka masła, rozpuszczonego,
    1 łyżeczka soli,
    garam masala
    + masło do smarowania chlebków podczas pieczenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Sojusz polsko-indyjski, czyli warzywa z serem panir i pikantnymi chlebkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE DANIA
    1. Ser panir podsmaż na maśle i oleju, aż zrumieni się z każdej strony. Odsącz ser na ręczniku papierowym.
    2. Na tą samą patelnię wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Podsmaż chwilę. Dadaj przyprawy i przesmaż je chwilę.
    3. Dodaj groszek, kalafior, pomidory, wywar oraz sól i pieprz. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
    4. Do potrawy dodaj podsmażony ser, kolendrę, sok z cytryny, cukier i jogurt. Wymieszaj i dopraw do smaku. Podawaj z pikantnym chlebkiem z przyprawami.
  • 2. PRZYGOTOWANIE SERA PANIR:
    1. Do gotującego się na małym ogniu mleka, dodaj sok z cytryny.
    2. Pogotuj jeszcze chwilę, aż mleko się rozwarstwi.
    3. Przelej mleko przez gazę wyłożoną na durszlaku.
    4. Do sera możesz dodać rozgnieciony czosnek i posiekaną kolendrę.
    5. Ser dokładnie odciśnij, obciąż i włóż na noc do lodówki.
    *Z 2% mleka wyszło ok. 300g sera.
  • 3. CHLEBKI DO WYBORU:

    PRZYGOTOWANIE PIKANTNEGO CHLEBKA
    1. Wymieszaj drożdże i wodę, odstaw, aż zacznie się pienić, a drożdże się rozpuszczą. Do drożdży dodaj masło i wymieszaj dokładnie.
    2. Wymieszaj w misce mąkę i sól, zrób dołek i wlej do niego drożdże z masłem. Wymieszaj, dodawaj powoli wodę, aż powstanie gęste ciasto.
    3. Wyrabiaj ciasto na blacie, aż będzie rozciągliwe i gładkie. Nasmaruj olejem i odłóż w ciepłe miejsce w przykrytej misce, aż podwoi swoją objętość (około 30 minut).
    4. Ciasto ponownie wyrób przez kilka minut, podziel na 8 części i zrób z nich placki. Rozłóż je na blaszce, obsyp mąką i zostaw na 20 minut.
    5. Każdy chlebek posmaruj masłem i posyp garam masalą.
    6. Chlebki piecz około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż będą rumiane i chrupiące.
  • 4. PRZYGOTOWANIE CHLEBKA NAAN:
    1. Wymieszaj cukier, drożdże i łyżkę mąki z ciepłą wodą. Odstaw, aż drożdże zaczną się pienić i urosną.
    2. Mąkę przesiej do miski, zrób dołek, wlej masło, sól i drożdże. Wymieszaj dokładnie (jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie lub twarde, dodaj więcej wody lub mąki). Wyrabiaj cisto, aż będzie gładkie.
    3. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (1 – 1,5 godziny).
    4. Ciasto ponownie ugnieć. Zrób małe kulki i uformuj z nich placuszki o grubości 1 cm.
    5. Posmarowane masłem placki piecz w wysokiej temperaturze – 230 st. (pod górną grzałką) 10-12 minut, przekładając kilka razy, smarując masłem po każdym przełożeniu i posypując garam masalą. Podawaj natychmiast lub trzymaj w ciepłym miejscu zawinięte w folię.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Garam masala Kalafior Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować