Sojowe nuggetsy

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Myślę, że każdy zna smak kotletów sojowych, ale czy przyrządzaliście z nich nuggetsy? Przedstawiam Wam mój sposób na pyszną wersję kotletów sojowych. Najważniejsze są przyprawy – to dzięki nim uzyskamy najlepszy smak.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • kotlety sojowe (100 g suchych)
    przyprawa typu Jarzynka (1/2 łyżeczki)
    przyprawa do mięsa – np. do kurczaka (1 łyżka)

    Panierka:
    mąka
    zmielone płatki owsiane (mąka owsiana)
    bułka tarta
    płatki kukurydziane
    przyprawa – użyłam przyprawy garam masala
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Nuggetsy Przekąski

Sojowe nuggetsy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotuj z dodatkiem przyprawy Jarzynki (na 100 g kotletów potrzebujesz ok. 1 l wody). Kotlety sojowe daj do zagotowanej gorącej wody, przykryj i zostaw na 20 minut. Po tym czasie kotlety odcedź, na tym etapie możesz je pokroić na mniejsze kawałki i następnie wymieszaj z przyprawą do kurczaka.
  • 2. Następnego dnia kotlety odciśnij z nadmiaru wody. Kotlety obtocz kolejno w mące, kleiku z mąki owsianej (zmielone płatki owsiane wymieszaj z gorącą wodą i odstaw na 20 minut – na 2 łyżki mąki owsianej potrzebujesz ok. 150 ml wody) i na koniec obtocz w mieszance bułka tarta + pokruszone płatki kukurydziane + przyprawa (proporcje mogą być różne, jednak ja dodaję bułkę tartą i płatki kukurydziane w proporcji 1:1).
  • 3. Obtoczone nuggetsy smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować