Myślę, że każdy zna smak kotletów sojowych, ale czy przyrządzaliście z nich nuggetsy? Przedstawiam Wam mój sposób na pyszną wersję kotletów sojowych. Najważniejsze są przyprawy – to dzięki nim uzyskamy najlepszy smak.
45 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
kotlety sojowe (100 g suchych)
przyprawa typu Jarzynka (1/2 łyżeczki)
przyprawa do mięsa – np. do kurczaka (1 łyżka)
Sojowe nuggetsy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotuj z dodatkiem przyprawy Jarzynki (na 100 g kotletów potrzebujesz ok. 1 l wody). Kotlety sojowe daj do zagotowanej gorącej wody, przykryj i zostaw na 20 minut. Po tym czasie kotlety odcedź, na tym etapie możesz je pokroić na mniejsze kawałki i następnie wymieszaj z przyprawą do kurczaka.
2.Następnego dnia kotlety odciśnij z nadmiaru wody. Kotlety obtocz kolejno w mące, kleiku z mąki owsianej (zmielone płatki owsiane wymieszaj z gorącą wodą i odstaw na 20 minut – na 2 łyżki mąki owsianej potrzebujesz ok. 150 ml wody) i na koniec obtocz w mieszance bułka tarta + pokruszone płatki kukurydziane + przyprawa (proporcje mogą być różne, jednak ja dodaję bułkę tartą i płatki kukurydziane w proporcji 1:1).
3.Obtoczone nuggetsy smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze