Soczysty kurczak w solance

4.47 (156 ocen)

  • 15 min

Rewelacyjny przepis na soczystego kurczaka

  • 15 min

Składniki:

  • Solanka
    -1l wody
    -10dkg soli peklowej
    -2 łyżki magi
    - łyżka cukru

    Kurczak
Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczysty kurczak w solance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na solankę mieszamy ze sobą
  • 2. Bierzemy strzykawkę z igłą i nastrzykujemy kurczaka roztworem solankowym. Tak przygotowane mięso zostawiamy najlepiej na noc. Minimalny okres marynowania to 2 h. Im dłużej kurczak się marynuje tym jest bardziej soczysty po upieczeniu. Ps. W ostatecznym wypadku zamiast nastrzykiwania można moczyć cały dzień kurczaka w solance (efekty są takie same).
  • 3. Na koniec posypujemy korczaka ulubioną przyprawą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200st. na 1,2h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować