Soczysty indyk pod pierzynką z marchewki

2 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To prosty pomysł na pyszny i lekki obiad z piekarnika. Mięsko wychodzi kruche, soczyste i bardzo bardzo pyszne.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0.5 kg fileta z indyka ( może być też kurczak )
    3 - 4 średniej wielkości marchewki
    1 łyżka oleju
    sól, pieprz
    2 - 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego ( może być grecki )
    naczynie żaroodporne
    folia aluminiowa do przykrycia
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczysty indyk pod pierzynką z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie smarujemy olejem. Pierś z indyka lub kurczaka kroimy w ok. 1,5 cm plastry które nieco rozbijamy tłuczkiem. Rozkładamy indyka na dnie naczynia, wierzch oprószamy solą i pieprzem. Następnie smarujemy jogurtem. Marchewki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cały wierzch indyka pokrywamy startą marchewką i lekko dociskamy. Naczynie zakrywamy folia aluminiową i wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 - 190 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 35 - 40 minut do momentu aż marchewka zmięknie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka Indyk Jogurt Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować