To prosty pomysł na pyszny i lekki obiad z piekarnika. Mięsko wychodzi kruche, soczyste i bardzo bardzo pyszne.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
0.5 kg fileta z indyka ( może być też kurczak )
3 - 4 średniej wielkości marchewki
1 łyżka oleju
sól, pieprz
2 - 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego ( może być grecki )
naczynie żaroodporne
folia aluminiowa do przykrycia
Soczysty indyk pod pierzynką z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naczynie smarujemy olejem. Pierś z indyka lub kurczaka kroimy w ok. 1,5 cm plastry które nieco rozbijamy tłuczkiem. Rozkładamy indyka na dnie naczynia, wierzch oprószamy solą i pieprzem. Następnie smarujemy jogurtem. Marchewki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cały wierzch indyka pokrywamy startą marchewką i lekko dociskamy. Naczynie zakrywamy folia aluminiową i wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 - 190 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 35 - 40 minut do momentu aż marchewka zmięknie.
Komentarze