W wielu rodzinach nie ma niedzieli bez schabowego :) Proponuję wersję w której kotlety są soczyste, w chrupiącej panierce z dodatkiem aromatycznych przypraw.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
-0,6 kg schabu bez kości
-6-7 łyżek bułki tartej
-3 łyżki musztardy sarepskiej
-około 2 łyżki mąki
-2 łyżki przyprawy do schabu
-2 jaja
-1 łyżka papryki słodkiej mielonej
-1 łyżka posiekanego świeżego koperku
-świeżo zmielony pieprz kolorowy
-masło klarowane do smażenia
Soczyste schabowe z musztardą, papryką i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na 6 plastrów, rozbijamy. Przyprawę do schabu mieszamy w miseczce ze sporą ilością świeżo zmielonego kolorowego pieprzu oraz koperkiem. Mieszanką przypraw nacieramy każdy plaster mięsa. Następnie każdy plaster mięsa smarujemy musztardą.
2.Jaja roztrzepujemy w miseczce, bułkę tartą mieszamy ze słodką papryką, mąkę wysypujemy na osobny talerz. Na patelni roztapiamy masło klarowane.
3.Plastry schabu obtaczamy w mące, maczamy w jajku, panierujemy w bułce, wrzucamy na patelnię i smażymy po 3-4 minuty na rumiano. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!
Komentarze