Soczyste schabowe z musztardą, papryką i koperkiem

5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W wielu rodzinach nie ma niedzieli bez schabowego :) Proponuję wersję w której kotlety są soczyste, w chrupiącej panierce z dodatkiem aromatycznych przypraw.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -0,6 kg schabu bez kości
    -6-7 łyżek bułki tartej
    -3 łyżki musztardy sarepskiej
    -około 2 łyżki mąki
    -2 łyżki przyprawy do schabu
    -2 jaja
    -1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    -1 łyżka posiekanego świeżego koperku
    -świeżo zmielony pieprz kolorowy
    -masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Soczyste schabowe z musztardą, papryką i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na 6 plastrów, rozbijamy. Przyprawę do schabu mieszamy w miseczce ze sporą ilością świeżo zmielonego kolorowego pieprzu oraz koperkiem. Mieszanką przypraw nacieramy każdy plaster mięsa. Następnie każdy plaster mięsa smarujemy musztardą.
  • 2. Jaja roztrzepujemy w miseczce, bułkę tartą mieszamy ze słodką papryką, mąkę wysypujemy na osobny talerz. Na patelni roztapiamy masło klarowane.
  • 3. Plastry schabu obtaczamy w mące, maczamy w jajku, panierujemy w bułce, wrzucamy na patelnię i smażymy po 3-4 minuty na rumiano. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Musztarda Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować