Soczyste,pulchne smażone mielone kotlety z papryką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kotlety są bardzo soczyste, pulchne, papryka nadaje im chrupkości, idealne na ciepło i na zimno do pieczywa.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • bułki czerstwe 2 sztuki małe,
    mielona łopatka 70 dag,
    jajka 2 sztuki "M",
    cebula 1 sztuka większa,
    papryka czerwona 1 sztuka większa,
    ząbki czosnku 3 sztuki,
    natka pietruszki posiekana 1 łyżka,
    pieprz mielony 2 łyżeczki,
    kucharek 2 łyżki,
    bułka tarta 3/4 szklanki,
    olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Soczyste,pulchne smażone mielone kotlety z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Soczyste,pulchne smażone mielone kotlety z papryką 1. Bułki moczyć w wodzie, gdy zmiękną odcisnąć z wody i do miski włożyć, dodać mieloną łopatkę, pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, jajka, tartą bułkę, kucharka, pieprz mielony, czosnek z praski wyciśnięty, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę.
  • Soczyste,pulchne smażone mielone kotlety z papryką 2. Formować kotlety z 2 cm grubości, kłaść na gorący olej i delikatnie spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone odłożyć na talerz i smażyć nową porcję.
  • Soczyste,pulchne smażone mielone kotlety z papryką 3. Do usmażonych dodać pozostałe mielone kotlety i pod przykryciem na mniejszym ogniu z 10 minut, kotlety są gotowe, podać na ciepło na obiad lub na zimno do pieczywa na kolację.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować