soczyste piersi z aromatycznymi ziemniaczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Pyszny i sycący zestaw obiadowy dla całej rodziny.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
    ok 16 plastrów boczku wędzonego surowego
    przyprawa "kurczak złocisty"
    olej do smażenia

    ziemniaczki - najlepiej małe, w miarę jednakowej wielkości
    tymianek
    rozmaryn
    oregano
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczyste piersi z aromatycznymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kurczaka oczyszczamy, obsypujemy przyprawą i owijamy dokładnie plastrami boczku - najlepiej zrobić to wcześniej i odstawić tak przygotowane mięso do lodówki np. na noc. Mięso należy wyjąć ok. godzinę przed smażeniem.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z każdej strony na złoto - ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
  • 3. Ziemniaczki obrać i podgotować w osolonej wodzie. Odsączyć.
  • 4. Do oleju pozostałego po smażeniu mięsa dodać przyprawy: tymianek, rozmaryn, oregano. Lekko podgrzać, można dolać trochę oleju. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy podgotowane ziemniaczki - delikatnie mieszamy aby całe pokryły się aromatycznym olejem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 5. Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika - pieczemy ok 30 min w 180st.
    Po upływie ok 10 min dostawiamy blachę z ziemniaczkami - powinny się piec ok 20 min - tak żeby były ładnie przyrumienione.
  • 6. Świetnie smakuje podane np. z fasolką szparagową ze zrumienioną bułką tartą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ziemniaki Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować