Soczyste piersi z aromatycznymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka oczyszczamy, obsypujemy przyprawą i owijamy dokładnie plastrami boczku - najlepiej zrobić to wcześniej i odstawić tak przygotowane mięso do lodówki np. na noc. Mięso należy wyjąć ok. godzinę przed smażeniem.
2.Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z każdej strony na złoto - ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
3.Ziemniaczki obrać i podgotować w osolonej wodzie. Odsączyć.
4.Do oleju pozostałego po smażeniu mięsa dodać przyprawy: tymianek, rozmaryn, oregano. Lekko podgrzać, można dolać trochę oleju. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy podgotowane ziemniaczki - delikatnie mieszamy aby całe pokryły się aromatycznym olejem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5.Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika - pieczemy ok 30 min w 180st.
Po upływie ok 10 min dostawiamy blachę z ziemniaczkami - powinny się piec ok 20 min - tak żeby były ładnie przyrumienione.
6.Świetnie smakuje podane np. z fasolką szparagową ze zrumienioną bułką tartą.
Komentarze