Soczyste paski wołowe

4.49 (161 ocen)

  • 60 min

Propozycja na soczyste, bardzo aromatyczne mięso wołowe, które po odpowiednim przygotowaniu jest delikatne i kruche.

  • 60 min

Składniki:

  • - 300 g mięsa wołowego (udźca, łopatki lub rumsztyku)
    MARYNATA:
    - 3 łyżki oleju rzepakowego (zimno tłoczonego)
    - 3 łyżki indonezyjskiego sosu sojowego
    - 1 łyżka octu balsamicznego
    - 1 łyżka syropu klonowego
    - 2 ząbki czosnku
    - imbir (około 2 cm kawałek)
    - 2 łyżeczki oregano
    - 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
    - 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczyste paski wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy marynatę do mięsa (najlepiej zrobić to wieczorem i wstawić wołowinę na noc do lodówki).

    Do miseczki dodajemy olej, sos sojowy, ocet balsamiczny i syrop klonowy. Mieszamy wszystkie ciecze do momentu ich połączenia. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty na drobnych oczkach imbir oraz przyprawy: oregano, pieprz czary oraz cayenne. Wszystko jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na chwilę.

    Mięso myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w średniej wielkości paski*.

    * Ważne jest to, aby użyć dobrej, świeżej wołowiny, o jak najmniejszej ilości włókien. Wtedy zyskamy pewność, że mięso po przygotowaniu nie będzie twarde.

    Następnie każdy kawałek nacieramy dokładnie marynatą, a pozostałą jej część wlewamy do naczynia, w którym będą marynowały się paski wołowe.
  • 2. Kolejnego dnia, na teflonowej patelni podsmażamy paski przez około 5 minut z każdej strony.*

    * nie musimy już dodawać oleju, gdyż ten został użyty do marynaty.

    Następnie przekładamy paski do naczynia żaroodpornego, zalewamy pozostałością marynaty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 35 do 45 minut.

    * Jeśli przed włożeniem do piekarnika ilość marynaty jest zbyt mała to warto dodać do pasków dodatkową łyżkę sosu sojowego i podlać je białym winem.

    Gotowe paski podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja proponuję kulki jaglane i zasmażane buraczki.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować