Soczyste kotlety z indyka marynowane w kefirze

4.97 (144 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Miękkie, soczyste kotlety z indyka. Swoją delikatność zawdzięczają marynowaniu w kefirze (lub rzadkim naturalnym jogurcie). Mięsa dzięki cienkiemu pokrojeniu nie trzeba ubijać. Robi się dość szybko bo wystarczy po pracy wyjąć zamarynowane mięso z lodówki i tylko szybko opanierować i krótko usmażyć.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g piersi z indyka (może być w plastrach)
    200 ml kefiru (ewentualnie może być rzadki naturalny jogurt)
    sól
    mąka pszenna
    2 duże jajka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.97 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Soczyste kotlety z indyka marynowane w kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z indyka pokroić wzdłuż w bardzo cienkie plastry. Jeśli kupiony indyk jest już w gotowych plastrach to należy je przekroić wzdłuż jeszcze na pół. Na dno miski wlać 1 łyżkę kefiru, położyć plaster mięsa, cienko posmarować kefirem, znowu ułożyć mięso, polać kefirem aż do wykończenia składników. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  • 2. Do miski wbić jajka, posolić, roztrzepać widelcem.
    Na płaski talerz wsypać mąkę.
  • 3. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Mięso otoczone kefirem obtoczyć z obu stron w mące a potem w jajku, krótko smażyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Jogurt Kefir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować