Soczyste kotlety w soli

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pieczeń którą można podać zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno z pieczywem.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wieprzowina (bez kości (łopatka lub karczek)): 1 kilogram
    - pieprz: 2 szczypty
    - majeranek: 2 szczypty
    - sól: 1 kilogram

Soczyste kotlety w soli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem kuchennym
    i nacieramy pieprzem
    i majerankiem.
  • 2. Na dno niedużego naczynia
    żaroodpornego wsypujemy ok.
    2-centymetrową warstwę soli.
    Wkładamy mięso i zasypujemy
    grubą warstwą soli. Piekarnik
    z termoobiegiem rozgrzewamy
    do temperatury 170 °C, wstawiamy
    naczynie z mięsem i pieczemy
    ok. 1,5 godziny.
  • 3. Wyjmujemy naczynie z piekarnika
    i widelcem ostrożnie
    rozłupujemy skorupę solną. Delikatnie,
    by nie przeciąć skórki,
    wyjmujemy pieczeń.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy