Soczyste gruszki w marchewkowym cieście z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.marchew zetrzeć na tarce drobne oczka do marchewki w ilości na dwie szklanki utartej
jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć na pianę, masa będzie zważona i taka ma być
2.do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao i mikserem dobrze połączyć składniki, następnie wsypać utartą machew i mikserem krótko połączyć składniki
3.z gruszek wydrążyć gniaza nasienne z pestkami
4.forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, powkładać w ciasto wydrążone z gniazda nasion gruszki, czubki za mocno wystające ściąć ostrym nożem #MyVictorinox, ścięte końcówki powkładać w wolne miejsca do ciasta
5.piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić
6.w kąpieli wodnej stopić białą czekoladę 100 gram, wymieszać ze śmietaną gęstą 1 łyżka i polać wierzch ciasta, zostawić do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu
Komentarze