Marynata
* 1,5 l. wody
* 5 ząbków czosnku
* 2 liście laurowe
* 5 ziaren ziela angielskiego
* 5 ziaren jałowca
* 60 g soli peklowej
* pół łyżeczki cukru
* 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
* 1 łyżka mejeranku
Sposób przygotowania przepisu:
Soczysta szynka
1.
Przygotowanie zalewy ;
Do garnka wlej wodę, dodaj czosnek, jałowiec, cukier, ziele angielskie. Zagotuj a następnie zdejmij z ognia wsyp sól peklową wymieszaj i ostudź.
2.
Do wystudzonej zalewy włóż mięso i pozostaw w lodówce przez tydzień.
Raz dziennie przewiń szynkę,
3.
Po tygodniu wyjmij szynkę natrzyj majerankiem i papryką. Obwiąż sznureczkiem. włóż do rękawa do pieczenia.
Piecz 1,5 godziny w temp. 180 stopni.
15 minut przed końcem rozetnij rękaw aby mięso się zrumieniło.
Smacznego
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze